veilige Montessori babykamer
Getest en goedgekeurd: de matras bij jonge baby’s!

Toen ik las dat Maria Montessori baby’s van bij de start op de matras legt, was ik geïntrigeerd. Het slaapparcours met Pau verliep de eerste jaren hobbelig. We besloten om meteen bij Aina de Montessori slaapkamer te proberen.

Waarom een vloermatras bij Montessori?

Je baby respecteren in de omgeving, betekent dat je hen niet op onnatuurlijke hoogtes legt. Onbewust voelt je kind dat je hen vertrouwt en vrijheid schenkt, op een matras bij de vloer. Het is een ideale start voor zelfvertrouwen. Je kind kan jarenlang in dezelfde positie slapen.

Bekijk hier Aina die naar de Montessori mobieltjes staart vanaf haar matras.

Opgelet: als je baby jouw knuffels, borst of schoot nodig heeft, dan is de matras op dat moment geen goede keuze. Ik praat over momenten waar je baby ontspannen, en kalm is.

Voordelen van een Montessori bed of een matras op de vloer

Montessori baby thuis
Rustige baby op vloermatras

1. Je faciliteert vrijheid

Je geeft je baby op de vloer meteen respect en een groot stuk fysieke vrijheid. Vrijheid is de weg naar je baby zijn of haar zelfontplooiing. Zo neem je veel frustratie weg. Je kind weet zelf wanneer het wil oefenen op meer motoriek. Je legt de basis voor een vertrouwen in het kunnen van je kindje.

Langzaamaan evolueert je baby vanaf de matras, van een stille baby naar enkele grijpbewegingen, omrollen, tot kruipen en uiteindelijk wandelen en springen.

het Montessori bed
Vanaf de matras start jouw baby zijn of haar lange ontdekkingsreis naar de volwassenheid.

2. Een lage matras voor de veiligheid

  • Fysieke veiligheid. Een kind op een onnatuurlijke hoogte te slapen leggen is een groot risico. Pau is ook één keer uit zijn babywieg gevallen uit boosheid, en erna niet meer omdat hij waarschijnlijk heel bang is geworden toen. Er zijn helaas dagelijks voorbeelden van kinderen die heel slecht uit hun wieg vallen, dit meerdere keren voorhebben en hun hersenen beschadigen. Het kan anders. Als jij je baby in bed stopt, kan je op de matras nog een massage geven en nabijheid bieden. Bij een wieg wordt dat lastiger.
  • Mentale veiligheid. Je kindje voelt zich veilig bij de grond. Laag is waar het natuurlijk is. Je baby of peuter al wenend in bed steken in een wieg, en uit macht de deur achter je dicht trekken… Ik heb het bij Pau ook gedaan en ik ben er nog altijd beschaamd om. Het is respectloos omdat je je macht misbruikt, en omdat je hun gevoelens negeert. Als je kind triest of boos is, wil je er voor hen zijn.

Lees hier alles over hoe je een veilige Montessori kamer inricht.

Stel je aub ook kritisch op over de slaapaanpak voor je kinderen in kinderdagverblijven en bij onthaalouders. Waar ligt je kindje te slapen en wordt het gedwongen op een bepaald uur te slapen? Het is belangrijk dat je de fysieke en mentale veiligheid van je kinderen verdedigt.

3. Je baby absorbeert de omgeving

Je baby absorbeert alles, de hele tijd. Hij of zij krijgt een goed ruimtelijk inzicht vanaf die matras, de positie laag bij de grond. Met een spiegel naast het bed vergroot je het ruimtelijk inzicht van je kindje nog. Dat geeft ook weer zelfvertrouwen, keer op keer diezelfde ruimte.

Montessori baby kamer
Op de matras voelt je baby zich ook echt thuis. Dit is een natuurlijke hoogte voor een baby.

4. Respectvol opvoeden

Slapen gaan wordt iets democratisch. Samen op de matras. Je duwt je kind niet in bed, je forceert geen hoogtes.

Je toont respect voor de evoluerende persoon die je baby is door te vertrouwen. En jij als ouder evolueert mee. Ik vind het zelf zo gezellig om op de grote matras met Aina een boekje te lezen, om samen even te genieten en te knuffelen.

Montessori baby 1 jaar

En blijft de baby dan wel liggen? 

De eerste weken beweegt je baby heel weinig. Nadien merk je meer en meer kleine verschuivingen. Dat lijkt beangstigend. Maar een kleine verschuiving vlak bij de grond is geen gevaar. Wat eigenlijk gevaarlijk is, is een bed op onnatuurlijke hoogte eens je baby gaat rechtstaan en eruit wil.

Alles is veilig, laag en zacht rond Aina, dus eens af of naast de vloermatras belanden is volledig ok als jonge baby.

Kortom: een vloerbed van bij de start is écht een gouden ontdekking van Maria Montessori.

En het echte slapen? 

We hadden geluk met het kalme temperament van Aina. Ze huilde niet veel, we waren vaak thuis en ze kon zich rustig aanpassen de eerste vier maanden. Ik was ook vaak met haar in haar kamer. De matras was voor haar dus een vertrouwde plek in haar kamer.

Tijdens de korte dutjes sliep Aina in haar kamer vanaf de eerste week vrij, op haar matras op de grond. Zonder de wiegmand. Ze leerde de matras en haar omgeving goed kennen en ik was nabij.

Nabijheid en temperament

baby in wiegmand
De wiegmand van de kinderwagen is prima om ’s avonds op de matras te zetten.

Voor haar nachtrust legden we Aina de eerste maand ook in de wiegmand van de kinderwagen, omdat die minder groot is dan de matras alleen. Die wiegmand zetten we gewoon neer op de matras. De mand geeft extra geborgenheid, en stelt je als ouder ook gerust tijdens de nacht.

Montessori baby bed
De eerste maand zetten we die mand ’s nachts op de matras voor onze eigen gemoedsrust.

Zoogdieren after all

Als mens (en zoogdier) is het natuurlijk om nabijheid te bieden aan je baby en kinderen. Kinderen alleen leggen slapen in een kamer is op zich niet natuurlijk. Wel een veilig nest bieden en beschermen.

Samen slapen in een kamer is dus gezond en als je het als ouder ook fijn vindt, heeft het alleen maar positieve effecten. Veel ouders vinden het fijn dat de baby bij hen slaapt ’s nachts. Zo kan je de jonge baby enkel tijdens de dutjes op zijn of haar kamer te slapen leggen. Je kan ook perfect een vloermatras en vloerbed in je eigen kamer inrichten.

Tijdens de eerste weken hebben we door Covid-19 enorm veel tijd op de kamer kunnen doorbrengen bij Aina. Aina kende haar eigen kamer dus heel goed en voelde zich er echt thuis. Aina slaapt sindsdien overdag én ’s nachts in haar kamer. Elke keer dat ze wakker werd, ging ik er heen om haar te voeden of te masseren.

Als je baby veel huilt, hou hem of haar dan vaak vast en knuffel je baby veel. Je baby heeft nood aan ontlading en jouw aanvaarding van de tranen. Hem of haar lang op een matras alleen leggen en laten huilen is geen goed idee, dan krijgt je kind het gevoel dat je zijn of haar emoties niet aanvaadt en gaat het stress niveau omhoog.

Toen Aina één maand werd, zijn we gestopt met de wiegmand te gebruiken en legden we haar ook ’s nachts te slapen op haar matras.

Montessori bal

Vooral tussen de 3 en 5 maanden bewoog Aina meer tijdens haar slaap, maar nadien is dit weer stilgevallen. 

Wil je weten hoe je dit veilig kan aanpakken? Laat vooral niks rondslingeren en lees het artikel hier.

Belangrijk: check de bedjes in de crèche, bij oma en opa, of bij de oppas

Gaat je kind ook slapen in de crèche of bij andere mensen? Check hoe en waar ze je kind gaan te slapen leggen. Er gebeuren jammer genoeg nog ongevallen, ook vandaag. Durf kritiek te uiten. Vraag door. Er zijn écht slechte keuzes zoals stapelbedden in kinderdagverblijven om plaats te winnen. Ga in dialoog met de crèche of het onthaalverblijf om de veiligheid te garanderen.

Wil jij ook een vloermatras proberen? Zit je met vragen? Laat het weten via een berichtje hieronder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.