herbruikbare pamper

Zwanger zijn in 2016 of 2020 maakt een verschil. Bij Pau gebruikten we nog zonder veel nadenken wegwerppampers. Vandaag zijn we ons bewust van de afvalberg die we toen hebben nagelaten. Daarom zijn we bij Aina beginnen nadenken over herbruikbare pampers. Een keuze waar we blij om zijn en veel voordeel van ondervinden.

Voordelen herbruikbare pampers

1. Autonomie

Het zou niet Montessori zijn, mocht zelfstandigheid geen rol spelen. Een kind dat geen pamper meer nodig heeft, is een kind op weg naar onafhankelijkheid. Dit kunnen we alleen maar toejuichen.

2. Zindelijkheid

De pamperindustrie maakt wegwerppampers opzettelijk comfortabel om hun levensduur te verlengen. Toen ik ontdekte dat wegwerppampers niet voor je kind ontworpen zijn maar om vooral de pamperindustrie te blijven sponsoren, was ik vastbesloten om bij Aina voor de herbruikbare pampers te gaan.

De herbruikbare pampers zijn minder comfortabel dan een wegwerppamper. Ze zijn modern, super makkelijk te wassen en van enorm goeie kwaliteit. Maar het is de bedoeling je kind te laten gewaar worden dat het zijn of haar behoefte heeft gedaan.

In de jaren ’50, waren kinderen gemiddeld klaar met de zindelijksheidstraining tussen 18 en 24 maanden.

De zindelijkheidstraining van Pau verliep bij ons enorm stroef. We probeerden om hem enthousiast te maken voor het potje, maar iets hield hem tegen. Mensen in onze omgeving zeiden “hij is er niet klaar voor”.

Ik snapte het niet
Pau en zijn Nee tegen de zindelijkheid toen hij twee was

En toch bleef ik me vragen stellen want hij evolueerde op andere vlakken wel. Tot ik ontdekte dat Pau op een bepaald moment gewoon voluit genoot van die warme pamper vol urine. In de crèche kon hij het en hij koos er dan echt voor om thuis niet zindelijk te zijn, want het plezier was te groot.

Met andere woorden, wegwerppampers worden helemaal niet gemaakt om je kind te helpen met zindelijk worden. De pamperfabrikant zijn kassa blijft rinkelen telkens je een nieuwe pak pampers koopt. En jouw baby zit waarschijnlijk achter op zijn of haar natuurlijke evolutie. Er worden je dan ook nog eens handige optrekpampers aangeboden voor als je baby groter wordt. Van Life Time Value gesproken.

We hebben als ouders bij Pau een “gevoelige periode” gemist rond de 18 maanden – 2 jaar waarop hij zindelijk had kunnen worden. Uitiendelijk is het met veel vallen en opstaan gelukt om overdag zindelijk te zijn rond drie jaar, maar met nog veel ongelukjes nadien. Op 4,5 jaar is hij gestopt met de nachtpamper, en dit verliep wel vlot.

3. Het milieu

We wassen de herbruikbare pampers om de twee dagen, en gooien enkel een inlegvlies weg. Wat een verschil als je dit op jaarbasis bekijkt. Onze afvalberg blijft beperkt.

herbruikbare pampers
Met deze pampers besparen we kilo’s afval.

4. Financieel voordeel

Je spaart écht geld uit met herbruikbare pampers. We gaven ongeveer 500 eur uit aan herbruikbare pampers van Milovia. Mochten we elke week een pak nieuwe pampers moeten kopen, zaten we er na 1 jaar sowieso over. Ook het feit dat Aina waarschijnlijk vroeger zal zindelijk zijn, scheelt weer in de uitgaven.

Hoe kies je herbruikbare pampers?

Op zich kan je geen grote fouten maken bij de keuze van een wegwerppamper, maar de informatie kan wel overweldigend zijn online. Laat je niet ontmoedigen.

  • Op deze website heb je meer info over de soorten pampers.
  • In België kan je zelfs pampers huren om eens te oefenen.

We zijn enorm tevreden van de kwaliteit van het merk Milovia. Ik zou zelf geen ander merk meer willen omdat ik er zo gewend aan ben. We wassen elke pamper en micro fiber na gebruik. Het inlegvliesje gaat de vuilbak in.

Een ander merk waar ik ook tevreden van ben, is Totsbots.

Maken we dan geen uitzonderingen?

Jawel. ‘S nachts en tijdens vakanties gebruiken we ecologische wegwerppampers van Pingo. Daar zijn we ook heel tevreden over. 

ecologische pamper

Nadelen herbruikbare pampers

1. Was

Je hebt meer was en je moet er aan denken op tijd te wassen. Ik was om de 2 dagen de pampers apart op 60 graden, en de was zelf duurt 2.5 uur.

2. Ongelukjes

Als je een inlegvlies vergeet in te leggen, heb je de onplezierige taak om de pamper eerst zelf schoon te maken. Maar trust me, je leert snel uit die fout 🙂

Wil jij ook voor herbruikbare pampers gaan met je kindje? Heb je twijfels, vragen of tips? Laat het ons weten.