borstvoeding pasgeborene

In Spanje is de borstvoedingscultuur gelukkig heel open. Mama’s voeden hun kinderen hier een pak langer dan in België. Het is ook volledig natuurlijk om in een restaurant, buiten op een bankje of een terras je kind te voeden.

Ik kies er bewust voor, en het loopt vlot. Bij Pau heb ik borstvoeding gegeven tot hij 4,5 maanden was en bij Aina een pak langer.

Met Dan die kookt, voldoende rust en Purelan die me door de eerste pijnen helpt, lukt het.

Ik prijs me gelukkig.

Waarom kies ik ook nu voor borstvoeding?

1. Gezondheid Aina

Om Aina met de beste antistoffen op weg te helpen naar een gezond lichaam. Het colostrum én de antibacteriële stoffen die de baby beschermen zijn op maat gemaakt en een puur geschenk.
Op deze pagina van Kind en Gezin kan je meer lezen over de fantastische stoffen die de borstvoeding bevat. De impact van de moedermelk valt echt niet te onderschatten en is niet te vergelijken met koemelk. Ook wanneer je baby eens ziek wordt, heb je het voordeel dat je moedermelk je baby snel terug op weg kan helpen.

2. Mijn herstel

Om mijn lichaam op een natuurlijke manier te herstellen. Je voelt je lichaam en baarmoeder letterlijk genezen de eerste paar dagen en weken tijdens de voedingen. Dit is een wonderlijk gevoel. De natuur doet echt haar werk. De eerste dagen doet het ook wat pijn, maar die gaat snel over. Ook je gewicht is sneller terug op peil bij borstvoeding.

3. Onze moeder – dochter band

Borstvoeding helpt enorm om makkelijk een band op te bouwen met Aina. Door de voedingen kom je automatisch elke twee uur in nauw fysiek contact met je jonge baby. De warmte en de hechting die je zo opbouwt, zou ik voor geen geld van de wereld willen missen.

4. Makkelijk

Je hebt de melk altijd bij, op de juiste temperatuur én het kost je niks. Super handig.

borstvoeding in bos
foto van Daniel Baker

Nadelen borstvoeding

1. Tijd

Borstvoeding neemt meer tijd in beslag dan flesvoeding. Als je voor het eerst mama wordt, is het vaak een grote verrassing. De eerste paar weken ben je eigenlijk enkel bezig met voeden en slapen. Onze drukke sociale en werkagenda’s zetten dan druk op de ketel.
Gelukkig neemt dit ook af naarmate je baby groeit. Eens je baby wat ouder is, kan je de voeding ook tijdens een sociaal moment geven, dan gaat het vanzelf.

2. Pijn

In het begin kan je fysiek echt afzien. Dit is een deel doorzettingsvermogen, je lichaam moet hier aan geworden. En je ook vroeger dan later laten bijstaan. Gebruik sowieso tepelzalf, en vraag hulp van lactatiekundigen om je op weg te helpen.

3. Reacties

De cultuur en aanvaarding van borstvoeding is afhankelijk van waar je woont. Heb je weinig voorbeelden, ben je bang van conservatieve reacties, meningen of opmerkingen van anderen? Het kan goed zijn dat die reacties ongeïnformeerde statements zijn van mensen die zelf iets zijn tekort gekomen.

Sta even stil bij Waarom je daar nog gevoelig aan bent en hoe je jezelf kan helpen. Je kan eventueel een borstvoedingsgroepje zoeken of oprichten, en online steun vinden. Doet de mening van die andere personen er echt toe in jouw leven?

4. Moeilijkheden

Wil je borstvoeding geven maar heb je moeite met de voeding op te starten? Laat je bijstaan door een expert die je op weg kan helpen, bijvoorbeeld van de fantastische vrijwilligersorganisatie La Leche League en laat iemand aan huis komen. Daar zijn ze voor.

Realistisch

Uiteraard zijn er medische of psychologische situaties waarin je geen borstvoeding kan geven, en dat is helemaal OK. Net daarom bestaat er kunstvoeding.

Ben je uitgeput, is er niet veel hulp om te koken en te rusten? Probeer het voor jezelf duidelijk te maken en een beslissing te maken of je kunstvoeding wilt of niet.

Belangrijk bij flesvoeding

Als je een ontspannen mama bent door flesvoeding te geven, let erop je baby vast te houden en het fysiek contact te behouden tijdens de voedingen. Ook al kan je baby al zelf de fles vasthouden.