esther de wildeman

Verbinden met jezelf, je kinderen en de omgeving

1. Verbind met jezelf

Nadat ik besefte dat ik kon bijdragen aan onze eigen kinderen hun gezondheid, hun groei, en toekomst door er een tijd meer te zijn (mentaal en fysiek) voelde ik me opgetogen. Wat de maatschappij, jouw vrienden of omgeving er ook van denken… Investeren in de jonge jaren van je kinderen is een prachtige keuze. Opgelet : dat wil niet betekenen dat je het opvoeden vanaf dan alleen gaat doen, of je je volledige carrière overboord gooit, of je financiële situatie in gevaar moet brengen.

Ik wilde niet én een veeleisende job én in het buitenland wonen én de intensieve opvoeding combineren. Dit hebben we ook samen als familie besproken.

Het besef dat ik uiteindelijk maar twee jonge kinderen op de wereld zet, en hun emotionele noden beter begreep, maakte mijn keuze duidelijk. En het feit dat ik wist dat dit geen eeuwige rol zou zijn, bracht rust en vertrouwen in de toekomst.

2. Ontmoet je het kind, in het moment

Observeer. De levensfase van je kind erkennen, het unieke temperament respecteren en de interesses van je kind volgen… Pas dan kan je de omgeving op je kind zijn hoogte inrichten. Als kind zelf keuzes mogen maken, geeft vertrouwen. In de rustgevende Montessori omgeving was het voor ons veel makkelijker om met de kinderen emotioneel te verbinden.

Met Aina hebben we van bij de start een nabije omgeving kunnen bieden, met veel lichaamscontact, en knuffels. Ook de lastige momenten, aanvaarding van haar driftbuien en tranen is cruciaal en noodzakelijk. Om dit aan te kunnen, besef je extra goed dat jij ook goed moet verzorgd worden.

3. Kijk naar de omgeving

Met Maria Montessori ga je terug naar een rustgevende basis. Onnodige schermen, drukke levens, zogezegd stimulerend speelgoed… Dit hoort er bij Montessori niet bij.  Vertragen, voelen, iets ontwikkelen… Heerlijk

“Zélf doen mama – ik kan het!”

Het einddoel van de Montessori opvoeding is je kind zijn unieke zelf laten vinden. Laat hen binnen een kader vrij om te kiezen waar ze verder in willen. Ze kunnen hun instincten vertrouwen en zelf doelen stellen. Later als volwassene een maatschappelijk of persoonlijk doel vinden (…of dat nu in je vrije tijd of werk is) is fantastisch.

Stromingen binnen Montessori

Je hebt binnen de Montessori pedagogie verschillende stromingen. Er zijn opvoeders en scholen die 100% Montessori gaan qua materiaal, en andere opvoeders gaan er losser mee om en mengen invloeden.

Het is belangrijk om weten dat Maria Montessori zelf niet met haar filosofie of methodologie wilde pronken vanuit een ego. Het ging haar om het kind observeren, om de essentie van hun ontwikkeling. Montessori zou zeker aangevuld hebben met nieuwe inzichten mocht ze nog leven.

Ik zou me niet authentiek voelen mocht ik énkel Montessori inzichten gebruiken. Montessori is geen sekte, en de kennis die we vandaag hebben over ontwikkelingspsychologie is onontbeerlijk.

Onze aanpak thuis

  • Montessori als opvoeding thuis
    Vooral de methodiek bij de fase 0 tot 3 jaar is fascinerend voor ons. Pau en Aina gaan niet naar een Montessorischool. Ik pas veel ideëen van Montessori thuis toe met materiaal en activiteiten voor hun Absorberende Geest.
  • Aina naar de crèche
    Strikt gezien raadt Maria Montessori aan om tot 3 jaar met je kindje thuis te blijven. We hebben bewust voor de crèche gekozen op 10 maanden. Aina gaat 3 uren per dag. We voelen ons goed bij de keuze die we maken. Ik heb die steun nodig om nadien ook weer mijn positieve energie te kunnen doorgeven.
    We hebben enorm geluk met de crèche omdat de opvoeders en de methodiek fantastisch zijn, en helemaal mee zijn met de Montessori filosofie en praktijk.
  • Als koppel maken we compromissen
    Binnen ons gezin zou bijvoorbeeld alle merchandising uit de fantasiewereld bannen één stap te ver zijn. Dus ja, er zijn Spiderman boeken, er wordt met een Paw Patrol figuur gespeeld en ook naar Peppa Pig gekeken. Ik wil er geen stress rond als dit via familie of school binnenkomt.Maar oprecht vriendelijk vraag ik Pau en Aina of ze denken dat een varken echt piano speelt en aan tafel kan zitten. Of Pau ook honden ziet op straat die kunnen spreken… Zo blijft hun kritische geest toch wat doorwerken.

Mijn missie

Cruciaal is voor mij dat je de filosofie en de Montessori principes snapt om misverstanden te vermijden.

Ik hoop

  • dat een écht empowerende, kindvriendelijke omgeving inrichten een standaard reflex wordt in onze huiskamers en omgevingen
  • dat we kinderen hun Absorberende Geesten respecteren en begrijpen dat wij die voeden
  • dat kinderen in zichzelf geloven, kritisch leren nadenken en zo kunnen bijdragen aan de evolutie van onze planeet
  • dat opvoeders,begeleiders en leraren zichzelf af en toe in vraag durven stellen en openstellen voor nieuwe inzichten
  • dat de schaamte over onze kinderen hun gedrag wegebt, zo ook de focus op het uiterlijke, op externe goedkeuring, en plaats maakt voor verbinding en verdieping

Commissie

De boeken, producten en websites waar ik naar link zijn zaken waar ik oprecht fan van ben. Via Bol.com krijg ik een kleine affiliate commissie. Je kan zeker ook veel spulletjes vinden in de Kringwinkel en zelf aan de slag gaan.

De Montessori filosofie gaat vooral om een mindset en minder om materiaal verzamelen. Ik ga ook écht linken naar producten waar ik niet achter sta.