veilige Montessori kamer

Hoezo, een baby die op een gewone matras slaapt en vrij kan bewegen in zijn of haar kamer? Geen bedje met randen of poten? Inderdaad, de matras op de vloer kwam, zag en overwon. Met toch wat schrik voor de veiligheid, zijn we er voor gegaan.

Is een Montessori kamer veilig voor een baby?

Ja, op voorwaarde dat je alle maatregelen treft. Ik deel hier onze ervaring met Aina om een veilige Montessori babykamer thuis in te richten. 

Vijf belangrijke veiligheidsmaatregelen voor een Montessori babykamer

baby Montessori bed

1. Ga voor een grote matras

Een Montessori bed is een bed laag bij de grond. Voor een peuter is een vloerbed met randen prima, maar dit vond ik te onveilig en te vroeg voor een jonge baby. Dus om vanaf maand één te starten, raad ik een simpele matras laag bij de vloer  aan. Dat is de veiligste optie die er is. De voordelen van de matras lees je hier.

Welke matras is het veiligst?

  • Een tweepersoonsmatras of een grote twijfelaar is handig omdat jonge baby’s volop oefenen op rollen en kruipen wanneer ze net wakker zijn. Op die manier geef je hen voldoende beweegruimte op de matras en belanden ze er minder naast. Eens een kindje stapt, gaat het verlangen om te rollen en te kruipen ook liggen. 
  • Een lage matras is extra veilig. De afstand tot de grond is beperkt, je legt er een zacht tapijt rond en je baby rolt, kruipt of valt zacht naast de matras. Dit vond ik in het begin spannend, maar na enkele dagen zagen we dat er echt niks gebeurde behalve dat we Aina eens moesten oppikken naast de matras.
  • Zeker omdat Aina op haar buik slaapt, vind ik het ook belangrijk dat de matras hard is. Zo kan ze zich makkelijk optrekken en is de kans op wiegedood lager.

2. Tapijt

Leg overal rond de matras tapijt, zodat er altijd een zachte landing mogelijk is.

Montessori bal
Zachte landing voor baby Aina

Je zal al snel merken dat het echt geen drama is dat je baby eens naast de matras belandt. Ze vinden het zelf net interessant.

3. Beveilig stopcontacten en kabels

Opgelet. Jouw kleine vloermonster vindt de stopcontacten en kabels sneller dan jij zelf eens het kruipt en klimt. We schermen de stopcontacten zo veel mogelijk af. In de stopcontacten die we nog nodig hebben voor bijvoorbeeld de babyfoon of haar lamp, steken we een bescherming.

safety first stopcontact
Stopcontact met bescherming, om te kunnen gebruiken
Het eerste stopcontact heeft vanbinnen een baby bescherming, en de kabel is ook beschermd. De andere twee stopcontacten zijn volledig afgeschermd en gebruiken we niet.
veiligheid Montessori
Dit plankje hangt hoog genoeg zodat Aina er niet aan kan.

En eens je baby ouder wordt, evolueert de kamer opnieuw mee om autonomie te blijven geven.  Dan ga je het boekenrek op hun hoogte zetten, hun lampje en hun hygiëne-plank ook.

Montessori kamer kleuter jongen
Meer autonomie voor peuters en kleuters

4. Een babyfoon

We hebben dit zeer simpel model van Motorola, en die werkt prima. Een camera vind ik zelf niet nodig omdat het je bij elke beweging doet opschrikken.

We blijven sowieso dicht bij Aina, en we laten haar geleidelijk aan ook eens alleen spelen. Dit lukte al vanaf de eerste weken omdat ze heel rustig gewend is geraakt aan haar omgeving de eerste maanden. Zeker vanaf 4 maanden is het goed dat je even verdwijnt voor een paar minuten en dan weer terugkeert om verlatingsangst te vermijden. Gebruik altijd een babyfoon en laat je jonge baby niet alleen huilen. Geef het een dikke knuffel als het je nodig heeft.

5. Niks laten rondslingeren

Discipline is vereist. Montessori gaat sowieso voor een minimalistische inrichting. En voor de veiligheid van je baby laat je geen knuffels, lakens of klein speelgoed rondslingeren waardoor ze zouden kunnen stikken. Hoe minder je hebt, hoe minder opruimwerk.

Evolutie

Evolueer mee met je baby zodat eens ze beginnen kruipen en klimmen, de omgeving voor zich hebben. Je merkt het wel vanzelf.

Wij hebben de ververstafel en borstvoedingsstoel na enkele maanden aangepast omdat Aina hier zou opkruipen.

Montessori baby kamer verzorging
Dit was Aina haar verzorgingshoek tot Aina 8 maanden was.  Toen zijn we verhuisd en begon ze te kruipen en klimmen. Die tafel zou dus niet meer veilig zijn nu.

Montessori matras baby

De eerste weken heb ik heel vaak borstvoeding gegeven in Aina haar kamer op deze schommelstoel.  Na drie maanden zagen we dat Aina begon te bewegen. Daarom hebben we de schommelstoel weggegeven en sindsdien voed ik haar op de matras. 

Is een Montessori kamer dus veilig voor een baby?

Zeker. Na al die maanden kan ik overtuigd zeggen dat we een veilige Montessori babykamer hebben. Maar blijf aandachtig, en observeer actief. Evolueer mee met je baby wanneer hij of zij begint te kruipen.

Ik ben zó blij dat we dit vanaf de geboorte hebben toegepast, en onze mindset helemaal kon mee groeien van bij de start.

Maar : kan jij de veiligheid niet altijd garanderen in de babykamer? Slaapt er bijvoorbeeld nog een ouder broertje of zusje, is er een kans dat er zaken rondslingeren, of heb je niet de tijd om aanpassingen te doen? Dan is de matras op de grond en je baby vrijheid geven in de kamer niet aangeraden voor je baby. Je kan dan je kindje eventueel later wanneer het naar de drie jaar gaat, een echt Montessori bed geven: laag bij de grond, zonder poten. 

Ga jij binnenkort ook je babykamer Montessori inrichten? Waar ga jij specifiek op letten, of heb je vragen over de veiligheid? Laat het gerust weten via de contact pagina.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.