Montessori baby bed matras

De Montessori babykamer

Een Montessori slaapkamer is net zoals je kind in constante evolutie. Een baby evolueert razendsnel. Tijdens de eerste levensjaren zal je zeker enkele aanpassingen doen, met het oog op autonomie en veiligheid.

Wat zijn de belangrijkste materialen?

  1. Eenvoudige en rustgevende muren
  2. Een matras laag bij de grond
  3. Kunst op ooghoogte van je kind
  4. Realistische kinderboeken
  5. Montessori spiegel

Belangrijkste functies in de babykamer?

De meeste baby’s slapen lang in de ouders hun slaapkamer. Toch is het fijn om al een rustige kamer voor hen te hebben waar ze overdag heel veel tijd kunnen doorbrengen.

1. Verzorging baby

Montessori baby kamer verzorging
Dit was Aina haar verzorgingshoek tot ze 8 maanden was. Dit zou nu ze kruipt en klimt niet meer veilig zijn.

De verzorgingstafel zelf heeft een zacht kussen bovenaan en onderaan zijn er de IKEA mandjes met haar herbruikbare pampers, body’s en pyjama’s. Er staan ook vochtige doekjes, baby-olie enz. Daarnaast staat een lage wasmand voor haar kledij, een pamper vuilbak voor de nacht pamper (1 wegwerppamper) en een grotere wasmand voor haar herbruikbare pampers die ze overdag draagt. 

Toen Aina 8 maanden werd, zijn we verhuisd en begon ze net te klimmen. Dit zou dus niet meer veilig zijn nu. We hebben de ververstafel daarom weggegeven en verversen haar sindsdien gewoon op het kussen naast haar bed, en bewaren de handige mandjes in de kast. 

2. Spel en kledij 

Montessori babykamer speelgoed en kledij

Links staat Aina haar speelkast (de befaamde Kallax van IKEA). Als jonge baby zag ze die nog niet vanaf haar matras, maar eens ze drie maanden was toonde ze er toch al interesse voor.

Montessori kamer
De vuilbak ging omhoog eens ze kruipte in het appartement.

Rechts is Aina haar kleerkast. Wanneer ze ouder is, kan ze makkelijk zelf haar kledij kiezen uit de laagste laden. Dit zijn veilige IKEA meubels.

3. Voeden

Montessori matras baby

De eerste weken heb ik heel vaak borstvoeding gegeven in Aina haar kamer. Pau was altijd thuis (door de Covid-19 pandemie had hij geen school) en daarom vond ik het extra fijn om even in alle rust op haar kamer de borstvoeding te kunnen geven op de schommelstoel.

Na drie maanden zagen we dat Aina begon te bewegen en wilden we vermijden dat ze onder de stoel zou kruipen. We hebben de schommelstoel weggenomen en sindsdien voed ik Aina gewoon laag bij de grond, op de vloermatras. 

4. Lezen

We hingen Aina haar boekenkast omhoog in het begin. Eens ze wat ouder is en zorg kan dragen voor haar materiaal, kunnen de baby boeken in een boekenkastje bij de grond.

baby Montessori bed
Realistische boeken tot 6 jaar 

Baby’s houden ook al van boekjes. Kinderen tot 6 kunnen werkelijkheid en fantasie niet onderscheiden. Daarom lezen we tot het zesde levensjaar realistische boeken.

5. Montessori spiegel

Een element dat je baby ruimtelijk inzicht geeft en zelfkennis. We hebben gewacht met de spiegel in de slaapkamer tot we verhuisden (Aina was 8 maanden) maar het kan al van bij de geboorte.

Zo is de Montessori slaapkamer een eenvoudige, rustgevende omgeving waar je baby zich dagelijks leert te concentreren.

We hebben ervoor gekozen een lange spiegel zonder reling te hangen in Aina haar kamer, voor de rust. Zo krijgt ze toch een goed ruimtelijk inzicht in haar kamer (absorberende geest) en kan ze bewegen aan de spiegel in living met reling. We hebben de spiegel DIY gedaan, maar achteraf had ik het makkelijker gevonden een te kopen.

Montessori spiegel 11 maanden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.