Montessori baby thuis

Van het ziekenhuis naar huis. Weg met de Corona stress en mondmaskers. Broer Pau en meter Rozie verwelkomen ons thuis met een dikke knuffel. Iedereen benieuwd, opgewonden, en zoekend naar een nieuw ritme. Alles komt in orde.

Evolutie Aina 0 tot 2 maanden

Vrijheid van bij de start. Het lukt wonderwel. Aina geniet van de rustige levensstart.

1. Aina drinkt

  • De borstvoeding kwam al op gang in het ziekenhuis. Tijdens de nacht heeft het personeel me opnieuw op weg geholpen.
  • Broer Pau moet nog volop wennen, en daarom is het goed me even af te zonderen in haar kamer wanneer ze drinkt. De borstvoeding is een rustmoment voor ons twee en voor onze verbinding.
  • Aina drinkt elke twee uren.
  • De tepelzalf van Purelan redt me wanneer het voeden pijn doet.

Doordat we geen bezoek hebben, is de tijd nemen voor voedingen geen probleem. Dan is bij Pau op dat moment. Lees hier waarom ik voor borstvoeding kies.

2. Aina vertrouwt ons

De eerste maanden met je baby zijn essentieel om de band op te bouwen.

Onze manieren om met Aina te verbinden:

– Babymassage

Als ik Aina ’s avonds haar dagelijkse babymassage geef tijdens de verzorging, zie ik dat ze zich enorm ontspant. Het is geen lange massage maar ze herkent na enkele dagen de handelingen en vertrouwt mij volledig.

– Mooie omgeving

Haar Montessori slaapkamer is minimalistisch en gezellig, waardoor wij ook graag samen op de kamer zijn en rust uitstralen.

Warme familie

We zingen, spreken en knuffelen veel. Daardoor herkent Aina onze stemmen, en voelt ze zich elke dag meer op haar gemak bij ons.

– White Noise

Baby’s missen het geluid van de buik waar alles vertrouwd en veilig is. Ook Aina heeft hier af en toe last van.

Onze oplossingen:

  • Overdag zetten we vaak eens de stofzuiger aan. Een wondermiddel… Als ze in haar kamer is en even een lastig moment krijgt, kan ik haar kamer, de gang en de kamers ernaast stofzuigen en wordt ze helemaal rustig.
  • Soms leggen we haar in de badkamer op de verzorgmat als we douchen. Het geluid van het water doet wonderen.
  • Als ze een moeilijkere dag heeft, helpt kalme piano muziek ook.

Belangrijk : het is niet de bedoeling je baby lang te laten wenen of niet te troosten. Ik pak Aina op als ze triest is of pijn heeft. Maar doordat Pau ook aandacht vraagt, kunnen we niet elke seconde bij Aina zijn. Die balans tussen Aina troosten en oppakken wanneer ze er nood aan heeft, maar ook niet bij elk gilletje in paniek schieten zit dus goed.

3. Aina wordt verzorgd

  • Pau en papa Dan geven Aina haar eerste bad. Aina wordt goed verzorgd.
  • Ze zit op schema met de navelstreng die na een week afvalt.
  • Aina heeft wat last van atopische huid die we met deze crème van Mustela behandelen.
  • Na twee weken starten we met een nieuw project, de herbruikbare pampers.

Ik let erop dat ik Dan betrek, en hem voor Aina laat zorgen tussen de voedingen door. Dan heb ik de tijd om te rusten of te douchen. En zo leert Aina ook Dan vertrouwen. In Spanje hebben de papa’s gelukkig 3 maanden vaderschapsverlof, intussen 4 maanden.

eerste badje Aina
“Mama, we gaan Aina kuisen!”

De verzorging is een ideaal moment om veel te praten en te zingen. Je ziet dat we zo allemaal onze verbinding snel opbouwen.

4. Aina staart 

Rust bieden aan je baby is een opportuniteit om het concentratievermogen te beginnen trainen. Van bij de geboorte 🙂

Montessori babykamer speelgoed en kledij
Staren naar de omgeving

We letten er op om deze twee eerste maanden overdag veel tijd met Aina in de kamer door te brengen. Dit geeft haar een gevoel van herkenning. Zo kan zij rustig haar omgeving leren kennen, werken aan haar oriëntatie, en leren focussen.

Als kleine baby ziet ze nog niet scherp, maar de zwart wit patronen naast haar bed en op de Munari mobieltjes helpen haar om een beeld te krijgen van haar omgeving.

Montessori mobieltjes
Zwart – wit mobieltjes voor de eerste weken

De zwart – wit mobieltjes die dichtbij Aina hangen, werken dus echt. Maria Montessori ontwierp die voor specifieke tijdspannes. Lees er hier meer over.

5. Aina ligt op de buik

Na een paar weken begint Aina ook 3 keer per dag op haar buik te liggen. Soms vergeten we het al eens, maar na enkele dagen begint de routine er in te zitten. We letten er op om ze meer en meer op haar buik te leggen. Dat helpt enorm om haar nekspieren te trainen.

6. Aina slaapt

Aina gaat makkelijk slapen en is een rustige baby. Ze wordt onrustig van teveel te wiegen of schudden. Ze geniet van haar vrijheid en het evenwicht zit goed. Aina slaapt als pasgeborene op een aparte manier, die voor ons werkt. 

  • zonder babywantjes
  • zonder slaapzak in de zomer 
  • niet ingebakerd
  • op een lage matras bij de vloer

Zo leert ze vrij haar eigen lichaam kennen en voelt ze zichzelf goed aan. 

Ze gaat al rond 18 uur slapen in haar wiegmand in haar kamer. Ze drinkt dan elke twee a drie uur ’s nachts. Deze structuur is voor ons en haar belangrijk. Sommige avonden lukt dit niet als ze onrustig is, maar het zijn er weinig.

slapende baby
Ik kan ’s avonds ook zelf ontspannen omdat Aina op haar kamer slaapt.

7. Aina tuut

Aina troost zichzelf graag met haar duim, maar ze aanvaardt ook de tuut. Ze blijft ook drinken van de borst, dus de tuut staat geen voeding in de weg.

Montessori zwart wit eerste weken

8. Aina gaat op stap

We wandelen elke twee dagen even rond in het dorp. Dat is ook het enige wat mogelijk is door de Covid-19 crisis. Die kalmte en simpele start geeft ons allemaal rust.  Soms willen we als volwassene wat meer beleven dan het dorpsleven, maar voor Aina is zo een kalme start een zegen.

familie foto Baker De Wildeman
Voor Aina was de verplichte rust van Covid-19 een prachtige levensstart, haar vierde trimester verliep in alle rust.

Avondritueel Aina

  • We maken de kamer donker, steken de gezellige lichtjes aan
  • Aina krijgt op de verzorgingstafel een korte massage.
  • Doet haar pyama aan
  • Drinkt borstvoeding
  • We lezen nog een klein boekje
  • Slapen maar

Aina slaapt in haar kamer op de matras. Lees hier waarom.

Mijn eigen rust

Ik draag zorg voor mezelf en mijn rust, dus ik voel me in tegenstelling tot bij Pau niet uitgeput. Een goeie start, waar ik Dan en mezelf dankbaar voor ben.

  • Aina slaapt in haar kamer vanaf 18 uur waardoor ik mentaal ook ruimte heb ’s avonds voor ontspanning.
  • Ik slaap uit, omdat Dan 3 maanden thuis is. Ik ga rond 22 uur slapen en kan tot 8 à 9 uur ’s ochtends slapen met de voedingen tussendoor.
  • Dutjes doen overdag gaat me minder goed af.
  • Ik eet gezond en drink veel water.
  • Dan en Pau spelen vaak samen.

Hoe beleef jij de eerste twee maanden met je baby? Heb je vragen over Montessori de eerste maanden? Laat een berichtje na hieronder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.