Montessori en cadeau

Cadeaus in een Montessori huis. Gaat dat wel samen?

Als je de blog al even volgt, weet je waarschijnlijk al dat het niet zomaar om het even is wat er in de omgeving wordt aangeboden aan je kind.

Heel veel cadeaus en om het even wat in huis halen, is dus niet het motto. Maar vrees niet, je hoeft nu ook weer geen familiedrama te creëeren. “Gewoon” duidelijk zijn brengt je al heel wat verder.

Cadeaus en Montessori thuis 

Nu de feestdagen eraan komen is de timing ideaal om de minimalistische filosofie van Montessori toe te passen. Wees selectief en neem je tijd om erover na te denken.

Tips voor cadeaus in een Montessori thuisomgeving

1. Keep it simple 

Als je voor het eerst thuis start met Montessori, ga je 99% zeker eerst minimaliseren in de huiselijke omgeving. Je kind speelt maar met enkele materialen per keer die op hun hoogte staan. Materialen die niet overweldigen maar op het juiste moment worden aangeboden en in hun interesseveld liggen.

Eens je zo veel moeite hebt gestopt in het minimaliseren thuis en het “kaf van het koren scheiden”, leef je een pak bewuster dan ervoor. Het voelt voor ons als een opluchting, en het is een wekelijkse taak om het zo te houden. Aan te veel cadeaus, zelfs al zijn ze goedbedoeld, heb je dus weinig.

chaos
Trop is te veel, zelfs met fantastische cadeaus zoals boeken.

Op de kerstfiguren die erbij komen zoals de Kerstman en de Drie koningen, en de fantasie er rond, proberen we thuis weining focus te leggen. Al zeker niet op hun oordeel over “goed of slecht gedrag”. Er komt een cadeautje, dat is een zekerheid, maar we doen er niet opgefokt over. Zie dit artikel.

2. Stel je waardenpatroon samen 

Dan en ik houden allebei niet van teveel cadeaus. Voor ons gezin willen we vooral gezelligheid. Bij ons komen er met kerst dus enkele cadeautjes in huis, maar ze hebben geen grote financiële waarde. Het helpt ook om de focus te houden op rituelen, op zelf dingen maken, ideëen leren bedenken en op samenzijn met familie.

Te veel fysieke cadeaus werken ook al snel overstimulerend. Pakjes openmaken wordt een soort race. Als het meer dan één cadeau per feestdag is, zien we een stressreactie ontstaan bij Pau. Dus ook voor onze rust hoeft het echt niet veel te zijn, zodat de focus ligt op andere zaken zoals samen spelen of gek doen.

3. Communiceer je waardenpatroon naar je familie / vrienden

Duidelijk zijn over je waarden en eigen voorkeuren, helpt om ruis en ongewenste cadeaus te voorkomen. Als je familie je keuze voor Montessori steunt, en ervoor open staat, kan je hen vragen om mee te denken.

Heel belangrijk voor je kind : leg uit in welke fase elk kind zit, wat hun interesses zijn en zeg welke ideëen jij hebt. Als je kleuter gek is op dino’s, of net gefascineerd door planeten, kan je er samen even over nadenken.

Inspiratie

1. Ervaringen als cadeau

Aandacht van een geliefd persoon is vaak het mooiste cadeau dat je je kind kan geven. En de tijd is nu, nu je kindjes jong zijn en maar al te graag met jouw familieleden of dichte vrienden omgaan.

Bedenk voor je kind een warm of avontuurlijk moment waarbij je familielid en je kind genieten van de aandacht en de nabijheid van elkaar. En jezelf kan je je enkele avonden babysitten toewensen door dat familielid 🙂

Bijvoorbeeld : een dag op avontuur in de natuur, een namiddag samen koken, een boom of tuin verzorgen, een kampeertrip in de zomer, een avond sterren kijken samen, een bezoek aan een regio in een buurland zoals Normandië, een concert, een workshop samen volgen, een dag mee lopen in een beroep dat hen fascineert, een bezoek aan een tempel of een speciale kerk die periode om iets bij te leren, een dinomuseum onveilig maken in een grote stad…

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ga in op de culturen rond jou en neem hen eens mee naar een kerk of tempel.

 

Wil je familie / vriend toch iets materieel schenken, kan je vragen of ze een stuk willen bij leggen in een waardevol en blijvend Montessori item voor thuis zoals Montessori meubels.  Of je vraagt hen zelf een item te kopen waar jij richting aan hebt gegeven.

2. Materiële Montessori cadeaus voor kleuters

Volg de interesses van je kind, Een mooie cd, een uniek keukenmes, een muziekinstrument, een fiets, een mooie schilderset, een goeie puzzel, een mooi boek… Het gaat er uiteindelijk om wat je kind met het materiaal zal doen en hoeveel tijd het heeft om ermee te spelen / te werken.

Denk zelf na over de herkomst van het cadeau. Is het ethisch, duurzaam? Of het materiaal nu tweedehands is of nieuw, als het aansluit bij de leefwereld van je kind, zal je kindje sowieso blij zijn.

Ongewenste cadeaus

Niet elk familielid zal 100% mee willen gaan in jouw keuze. Het waardenpatroon van Montessori kan je niet opdringen bij mensen die graag veel materiële zaken kopen, houden van merchandising, of overstimulerend speelgoed.

Krijgen jullie toch ongewenste cadeaus zoals elektronisch speelgoed of onduidelijk speelgoed met teveel functies, hoef je niet in een kramp te schieten. Ik merk bij Pau eigenlijk dat als hij iets krijgt dat niet echt aansluit bij de Montessori filosofie, hij er af en toe graag mee speelt, maar zich ook sneller verveelt.

Je kan er creatief mee omgaan. Misschien vind je kind het wel goed dat speelgoed bij die persoon (oma, opa, tante, nonkel) te houden voor als je kind er op bezoek gaat.

Pau vindt het bijvoorbeeld ook niet erg om enkele dagen met iets te spelen en het erna zelf ook aan een goed doel te schenken. Hij vindt het ook fijn als er niet te veel speelgoed in zijn kamer ligt, dus we bergen wekelijks of tweewekelijks materiaal op.

4. Focus op rituelen

zelf kerstkaarten maken
Een zelfgemaakte kerstkaart en cadeautje, ideaal!

Er is zo veel gezelligheid deze periode door samen thuis aan tafel (of op de grond) iets te maken. Hang de kunst op die je kinderen maken tijdens de vakantie. Creëer nieuwe rituelen.

De kerstrituelen waar wij dit jaar samen aan werkten : een adventskalender maken (nummers oefenen, schilderen, geduld oefenen en leren delen), kerstkaarten maken, de kerstboom versieren, raamversiering maken, een ideëendoos vullen voor de reis naar Engeland. En belangrijk, Pau verzorgt het eten voor Caga Tió (de lokale traditie in Catalonië).

wat is een caga tio
Caga Tió wordt dagelijks goed gevoed, zelfs al is het met een citroen.

Ik wens je een mooie laatste twee weken van 2021 vol hoop, verbinding en schoonheid!

Laat het ons zeker weten als je nog vragen hebt over cadeaus en Montessori.

PS : Nog op zoek naar materiaal voor kindjes jonger dan 2? Lees hier met welk materiaal Aina speelt.

Fijne, warme feesten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.