Montessori mobieltjes

Dankzij het boek “Montessori from the Start”, leerde ik bij over het belang van de Montessori hangers.

Dat zijn mobieltjes die je baby écht van pas komen. Dit is ook zowat het enige materiaal dat je nodig hebt de eerste paar maanden. Ze zijn gemaakt op maat van je baby zijn of haar evoluerende hersenen…

Leren denken vanuit de positie van de baby

Als volwassene richten we nog vaak een kinderkamer in zonder écht rekening te houden met het kind. Montessori wijst op het belang van de evolutie en de positie van je kind.

Stel je bijvoorbeeld eens de vraag of je baby wel écht die foto of hanger ziet die jij aan de muur of het plafond hing. Ik besefte dat ik bij Pau daar inderdaad weinig had over nagedacht. Reikt het zicht van je baby wel zover? Wat ziet je kindje eigenlijk vanuit zijn of haar bed? Hangen die kaders op ooghoogte van je spruit?

De rustige en esthetische hangers zijn een perfecte manier om hun concentratie te oefenen en nieuwsgierigheid te wekken.

De Montessori mobieltjes

Wat je nodig hebt de eerste maanden in de babykamer om je baby op weg te helpen is … weinig :).

Mijn mama en zussen deden ons deze set van Etsy cadeau. Ik was enorm benieuwd naar het resultaat. Zouden ze wel echt werken?

En dus… Het is écht de moeite waard, believe me! De mobieltjes waren een groot onderdeel van het (weinige) materiaal dat we gebruikten.

Tijdslijn Montessori hangers

Deze tijdslijn is een richtlijn. Zoals met alles, observeer je baby en blijf flexibel. Of je nu een week vroeger of later die hanger hangt, het maakt weinig verschil uit. Wij waren bijvoorbeeld een hele maand in België en zijn pas met de laatste set, de dansers gestart zodra we terug waren.

1. Eerste dagen : zwart – wit

zwart wit patronen
Hangers of patronen aan de muur : beide werken

Voor de eerste dagen en weken kan je zwart – witte patronen uitprinten, of kopen. Je baby ziet enkel deze kleuren. Het helpt je baby om te concentreren op een vorm of figuur.

Ik vond deze simpele prints gewoon online. Ik hing de papieren op naast Aina haar bed en de verzorgingstafel, en merkte dat ze daardoor ook minder klaagde. Pasgeboren baby’s missen het geluid van de buik en kunnen uiteraard soms hangerig zijn. Ik merkte dat als ze de vormen ontdekte en bestudeerde, ze dat gemis vergat. Ze leerde zich concentreren.

Je kan eventueel ook een zwart – wit boekje kopen. Ik heb enkel de zwart witte prints gebruikt, en de Munari hanger.

2. Twee a drie weken : Munari mobieltjes 

Tijd voor de eerste mobieltjes. De wind die door de kamer van Aina waait, beweegt de Munari hanger. We hangen hem dichtbij Aina zodat ze de patronen en kleuren zeker ziet.

Ik merk dat ze de hanger opmerkt, maar ze kijkt spontaan toch meer naar de patronen op de muur dan naar de hanger.

Montessori mobieltjes

3. Twee maanden : Octahedron hanger

starende Montessori baby naar Octahedron hanger

Met deze Octahedron hanger merken we pas écht dat Aina zich leert concentreren. Ik kan mijn ogen niet geloven, deze baby is nog maar 2,5 maanden en ligt rustig te staren naar haar mobieltjes. Mijn fascinatie voor Maria Montessori groeit alleen maar.

4. Drie maanden: Gobbi mobieltjes

Montessori Gobbi mobieltjes

We gebruikten de Octahedron hangers ongeveer één maand. Toen Aina drie maanden was, was het tijd voor de Gobbi mobieltjes. Ook hier zien we dat ze er echt plezier aan beleeft, zich concentreert. We vertrekken naar België voor een maand en nemen de mobieltjes mee. Daar zien we wel dat ze minder en minder aandacht heeft naarmate de tijd vordert.

5. Vier maanden : de hangende dansers  

Deze dansers vind ik zelf ook prachtig. Ze reflecteren, en vormen een mooie toevoeging aan de kamer. Aina geniet van de bewegingen door de wind en begint er ook tegen te praten en te kirren.

leren concentreren

De dansers zijn gebleven. Tot op vandaag geniet ze van de reflectie en beweging die de wind voortbrengt.

Waar te vinden?

  • Mijn mama en zussen deden ons deze set van Etsy cadeau. De set werd met liefde verpakt en voorbereid. Je kan het ook DIY doen, up to you.

En dus met volle overtuiging: jawel, dit was een van de beste Montessori aankopen om te leren concentreren, en om je baby te entertainen! De set kwam liefdevol en zorgvuldig verpakt toe, ik raad het 100% aan.

Heb jij ook Montessori hangers gebruikt of ben je het van plan? Deel je vragen of ervaring hier met ons.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.