Montessori wandeling in de natuur
Er is geen einddoel, behalve het moment zelf.

Dit artikel is een ode aan de wandelingen die de kinderen met ons doen. De term “Child led walk” heeft echt voor een doorbraak gezorgd bij mij. Raar of niet, dit was een van de manieren om ons bewustzijn en onze verbinding een pak te verbeteren.

The Child led walk / kind geleide wandeling

Wat is het exact? Simpelweg op het ritme gaan van je kind.

Je kindjes laten voelen dat zij de wandelingen mogen leiden, alles zelf ontdekken en op hun ritme mogen gaan. Het is een fantastische manier om je kinderen hun machteloosheidsgevoel even te laten verdwijnen. Er is tijd voor verwondering over een kolonie mieren die het voetpad oversteekt, minutenlang aan een boom blijven staan, een bloem of een huis in detail bekijken…

montessori in de natuur
De seizoenen worden duidelijker tijdens een kindgeleide wandeling.

Bewust zijn

Tijdens de eerste levensjaren van Pau zou ik nog zenuwachtig worden, omdat we eigenlijk “op weg waren naar iets anders”. Pau zat dan gefrustreerd in de kinderwagen of draagrugzak en werkte tegen eens we op de bestemming waren. Die aanpak werkte totaal niet. Maar met een bewuste, Em”Pau”ering wandeling veranderde de hele ervaring.

vulkaan
WOOW – een echte vulkaan, sprinten maar!

Belang van Me time

Nu ik mijn eigen wandelingen doe op zaterdag geniet ik van de kinderen hun wandelingen, het traag gaan en hun verwondering. Ik moet er wel echt tijd voor maken omdat zonder die tijd voor mezelf, er weinig ruimte is om te ademen.

Geen handleiding

Er is geen einddoel, behalve het moment zelf.

Montessori en de natuur

Aina is er nu dus ook klaar voor. In het weekend gaan we met de beide kindjes naar het bos en laten we hen verkennen.

Deze druivenstruiken zien we mee veranderen met de seizoenen.
kindgeleide wandeling in het dorp Montessori
De herfst is een prachtig seizoen om te starten met kindgeleide wandelingen.

Wat op de grond is gevallen, kunnen we mee nemen voor de natuurtafel. Bladeren aftrekken of bloemen plukken doen we niet te veel en kaderen we (eentje mag en de rest laten we hun werk doen in de natuur).

kastanjes rapen Montessori

De Ja omgeving

Een veilige Ja omgeving kiezen buiten is ideaal voor de leeftijd van Aina (18 maanden). Een goed wandelpad in een bos, of een stuk water of rivier waar het veilig is om de omgeving te verkennen. Dit stukje water ligt aan zee, in Comarruga. We zijn met Aina niet tot de zee gegaan, want hier kon ze een hele namiddag in en uit zelf wandelen.

Montessori peuter aan zee
Een veilig stukje water waar Aina zelf op ontdekking kan. Een ideale Ja omgeving.

Wanneer?

Elke dag naar het bos is onhaalbaar en ook niet nodig om te “empoweren”. Tijdens de week geniet Aina met volle teugen al van dagelijks een extra kwartier of half uur vroeger vertrekken, voor we Pau gaan halen van school.

child led walk montessori
Je hoeft niet elke dag naar het bos om een wandeling op maat van je peuter te doen. Gewoon een half uur of kwartier eerder vertrekken volstaat.

Zelfs tijdens de week Pau laten kijken naar een winkel vol speelgoed, … Het brengt vrede en voldoening. Trots verkennen ze de omgeving, gaan ze trappen op en af en wijzen ze hun ontdekkingen aan.

Montessori wandeling in het bos
Empowered & content !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.