pikler triangel 11 maanden

Top Montessori speelgoed 10 tot 12 maanden

PS: Montessori speelgoed bestaat eigenlijk niet, het is “materiaal” door Maria Montessori ontwikkeld en aanvullend speelgoed dat past binnen de filosofie.

Hieronder ontdek je de materialen waarmee Aina het meest mee speelt deze periode. Ze gaat sinds ze 10 maanden is elke dag 3 uren naar de crèche. Thuis spelen we dus vooral in de ochtend (kort) en in de namiddag.

Wil je meer lezen over Aina haar ontwikkeling van 10 tot 12 maanden? Lees het artikel hier.

1. Pikler Triangel

Aina haar motorische evolutie in deze 8 weken is enorm. Van eenvoudigweg de onderste relingen vasthouden van de boog, tot zelfzeker tot de bovenste trede van de driehoek beklimmen. Ze wandelt op dit moment niet en verkiest voorlopig snel kruipen en omhoog klimmen.

pikler boog
Van de Pikler boog om zich te leren optrekken naar de triangel om echt te klimmen.

Waar te vinden?

    • Wij hebben de Pikler boog, glijbaan en driehoek op Etsy gekocht en zijn er heel tevreden over.
    • Ook bij De Biotoop hebben ze een als je liever Belgisch koopt.

2. Ballenbaan 

Heel fijn om zien dat bij de start van deze 8 weken Aina de bal gewoon door het ronde gaatje probeerde te steken en aan het einde van de periode, ze de activiteit vlot onder de knie heeft. Nu ze 12 maanden is, wijst ze ook naar de bel en wil ze ons tonen dat ze snapt dat daar dat geluid uit komt.

Omdat Aina nog maar 10 maanden was, bleef ik ook wel even bij haar omdat ze het materiaal vaak omstoot. Binnen enkele maanden, zal ze dit ook beter beheersen en kan ze er langer alleen mee spelen.

Waar te vinden?

3. Montessori permanentie doos

Zo fijn om Aina de tweede versie van de permanentie doos te zien ontdekken. Ze herkent dit materiaal vanuit haar vorige 8 weken, en ontdekt nu de schuifknop.

Montessori speelgoed thuis baby

Waar te vinden?

  • Wij kochten dit bij een Spaanse provider, maar op Etsy vind je deze producten ook. Hier heb je zelfs een 2-in-1 versie.

4. Draaitol voor kindjes

tol voor kindjes

Hier was ik echt verbaasd over, hoe Aina al snapt dat ze die tol doet bewegen door hard met de handen en vingers aan de top te trekken. Denken en doen gaan heen en weer en worden beide gestimuleerd.

Waar te vinden?

5. Rammelaars

Deze fijne rammelaar is perfect omdat hij licht is en Aina heel snel het resultaat van de kleine bolletjes hoort. Doen en denken gaan heen en weer.

Alles wat geluid maakt, trekt Aina haar aandacht en bestudeert ze. De kleine rammelaar is Aina haar favoriet. Doordat ze zo sterk is en nog altijd alles in haar mond steekt, blijf ik er wel bij als ze hiermee speelt. De kleine bolletjes blijven er aan hangen maar ik wil toch zeker zijn.

Waar te vinden?

  • We kochten de onze op een markt, maar bij Bol.com vind je deze houten rammelaars in verschillende grootte.

6. Ballenmandje

Dit ballenmandje vond Aina super rond 10 – 11 maanden. Ze gooide de ballen enthousiast omhoog en kroop er dan achter. Ook Pau speelt hier nog graag mee. Dit is speelgoed dat altijd nuttig is.

Waar te vinden?

7. Natuur

Enthousiast het zand ontdekken.

De absorberende geesten van Aina en Pau slorpen nog alles op. We gaan elk weekend bewust de natuur in. Tijdens de pandemie was het vaak niet mogelijk om tot de zee te geraken, maar tijdens de paasweek is dit toch twee keer gelukt. Echt genieten… Aina speelde voor de eerste keer op het strand en was tot onze verbazing meteen enthousiast over het zand.

Ze begon zelf een spel uit te vinden met het zand in het potje.

Op andere dagen kunnen we altijd de bergen in.

We nemen tijd om rustig neer te zitten en de kindjes de omgeving te laten ontdekken.
Ommekeer naar mindful zijn

Vroeger voor ik mezelf een halve dag rust gunde, zou ik tijdens onze familie momenten zelf willen wandelen en minder op het ritme van de kindjes gaan. Dat zorgde dan voor weerstand en wrevel bij Pau. Nu maak ik tijd voor mezelf, doe ik yoga en ga ik alleen wandelen. Wekelijks. Zo is de familietijd een rustig moment voor iedereen.

Montessori kind in natuur
De handen leiden het denken.

baby in de natuur

Montessori Aina 11 maanden
En hier kan ik me evengoed optrekken, hoera.
baby in de natuur
Met blote voeten in het gras, zalig.

8. Boekjes!

Montessori boekjes voor baby
Het hondenboek is de absolute topper.

Dit zijn Aina haar favoriete boekjes deze periode. Ze wijst dagelijks naar haar boekenrek en zit geduldig met mij neer op haar matras om te lezen.

We hadden ook een moeilijker boekje over voertuigen die allemaal op elkaar leken, en ze verliest duidelijk haar interesse. Dan wijst ze al naar een ander boek. Eenvoudige en duidelijke communicatie 🙂

Het zijn allemaal realistische boekjes, en geen fantasie. Zo eenvoudig mogelijk, met idealiter maar 1 woord per pagina.

PS : lees hier alles over Aina haar evolutie deze periode.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.