Montessori speelgoed permanentie doos

Top Montessori speelgoed 8 tot 10 maanden

Hieronder ontdek je de materialen waarmee Aina het meest mee speelt nu. Denken en Doen worden met elkaar verbonden tijdens het spel.

PS: Montessori speelgoed bestaat eigenlijk niet, het is “materiaal” door Maria Montessori ontwikkeld en aanvullend speelgoed dat past binnen de filosofie.

Er is uiteraard heel wat meer Montessori materiaal en baby speelgoed voor crèches  beschikbaar, maar voor ons thuis was deze hoeveelheid perfect.

Wil je meer lezen over Aina haar ontwikkeling deze periode? Lees het artikel hier.

1. Basic kleurenring piramide

Montessori speelgoed thuis baby
Met opzet simpeler dan de volledige versie

Dit is een vereenvoudigde versie van een klassieke ringpiramide, die nu nog te moeilijk is voor Aina. We willen in deze periode Aina haar interesse wekken voor het concept en haar nog niet overweldigen met de volledige opdracht. Ze speelt er heel vaak mee en probeert de grote ringen over de dunne houder te steken. 

Waar te vinden?

We hadden nog plastieken ringen over en die passen ruimschoots op de dunne houten houder die we ook al hadden.

  • Wil je een nieuwe set kopen?
    • Deze van Little Dutch vind ik er goed uitzien (via De Gele Flamingo)
    • via Bol.com
    • of via Etsy

2. Ballenmandje 

Montessori bal

Dit is een simpel mandje met enkele zachte ballen van verschillende grootte. Een absolute aanrader, hier beleeft Aina elke dag plezier aan.

Ze kruipt spontaan naar het mandje, stoot het om en kruipt dan weer achter de ballen aan. Met kerst hebben we ook enkele ballonnen opgeblazen. Die vindt ze nóg interessanter om achteraan te kruipen, maar dan bleef ik er wel bij. Met het gewone ballenmandje kan ik haar gerust even alleen laten in haar kamer of de living.

Waar te vinden?

  • De bal met het sterrenmotief is een Montessori bal van Etsy die ze al enkele maanden heeft.
  • De rest is een gewone verzameling van zachte ballen uit huis. 

3. Montessori Spiegel 

Montessori spiegel zonder reling
Ons DIY project : de Montessori spiegel. Aina wacht geduldig op haar reling.

Omdat een spiegel zo een essentieel onderdeel van de Montessori methode is, was ik heel benieuwd naar wat het met Aina als baby zou doen. Toen Aina 8 maanden was, zijn we verhuisd. Het uitgelezen moment om eindelijk die spiegel in haar nieuwe slaapkamer en in de living op te hangen.

Aina lacht naar ons door de spiegel, bekijkt geconcentreerd haar speelgoed, en ontdekt de kamers door het spiegelbeeld. Ze kirt wanneer ze zichzelf opmerkt en steekt triomfantelijk haar benen omhoog.

spiegel Montessori baby
De reling hangt eindelijk op. Hoera! Een dankbare Aina 🙂

We hebben nu twee grote spiegels op kinderhoogte: in de living een vierkante spiegel voor de “work-outs”, en een langere traditionele Montessori spiegel in Aina haar slaapkamer. 

baby Montessori bed
Spiegel in Aina haar slaapkamer zonder reling.

Waarom twee spiegels?

Omdat Pau geen plaats heeft in zijn slaapkamer voor een grote spiegel, vond ik het belangrijk om ook voor hem er een in de living te hebben. Aina kan overdag bewegen in de living (spiegel met de reling), en in haar slaapkamer rustig spelen (spiegel zonder reling).

Waar te vinden?

  • Hier via Etsy kan je een afgewerkte Montessori spiegel kopen (en jezelf dus tijd, grijze haren en een DIY project besparen).
  • We deden de DIY versie en kochten de beide spiegels in IKEA (een vierkante en een langwerpige versie). Nadien koop je in de plaatselijke Brico een reling zoals een ballet reling, haken en schroeven die het gewicht van je baby aankunnen (maar “Mannekes / Vader” – ik vond het toch wel een gedoe…).

4. Pikler boog

pikler boog

Aina trekt zich op aan haar spiegel, en aan de Pikler boog die in de living staat. Ze was al vertrouwd met het materiaal, maar kruipt er nu ook zelf naar toe. Ze probeert tientallen keren en is helemaal enthousiast als het haar lukt om recht te staan.

Waar te vinden?

  • Via Etsy : deze set geeft jarenlang speelplezier

5. Klassieke Montessori doos met bal

Montessori speelgoed permanentie doos

Dit is een perfect voorbeeld van Montessori materiaal waar Aina een uitdaging aan heeft nu. We blijven bij haar als we met dit speelgoed spelen, en zorgen ervoor dat ze echt geconcentreerd is.

We hebben tijdens deze periode een enorme evolutie opgemerkt met dit materiaal. Van de bal vooral in haar mond steken naar herhaaldelijk tot drie keer zelfs nonchalant de oefening doen, vol zelfvertrouwen. Leuk om te zien.

Waar te vinden?

  • Bij bol kan je een set met Montessori ballendozen kopen, perfect voor de komende maanden.

6. Montessori stoeltje

Meer en meer momenten zit Aina op het Montessori stoeltje laag bij de grond, ze geniet van haar voetjes bij de grond te zetten.

Waar te vinden?

  • Je hebt prachtige stoelen en eet-tafels voor kinderen op Etsy die in België bezorgen zoals deze.
laag stoeltje bij de grond
Voetjes tegen de grond. Autonomie!

7. Varia in huis

xylofoon plantoys

Overdag spelen we muziek en dansen we. Of ik nu spontaan een kinderliedje zing (helaas voor Dan die thuiswerkt), we samen op de xylofoon spelen of gewoon een cd of muziek opleg… Aina reageert meteen enthousiast en beweegt mee.

  • We verstoppen ook oude sjaals in een grote buis die ze er kan uittrekken
  • We genieten van (realistische) kinderboekjes lezen.
  • Met houten lepels en keukenaccessoires spelen in de keuken…

Waar te vinden?

  • Deze xylofoon van PlanToys maakt een mooi geluid, is robuust en aantrekkelijk.

 

Heb je vragen of twijfels? Laat gerust een berichtje na hieronder en laat ons weten welk Montessori speelgoed jij gaat uitproberen tijdens deze periode met je baby.

PS : lees hier Aina haar evolutie deze periode.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.