Moederdag

“Ten Mama. Een cadeau for jou.”

Het is Moederdagseizoen en Aina heeft de trend opgepikt, denk ik. Gisteren hadden we tijd om samen te schilderen in de tuin en dit werkje kwam eruit. Heerlijk. We zitten momenteel in de light fase van het moederschap, maar dat wil niet zeggen dat ik niet denk aan de keren waar het lastig was, of terug zal zijn.

Daarom wens ik aan alle Moeders het geschenk van Tijd & Vertrouwen.

Moederen is niet eenzijdig. Het komt met ups and downs, net zoals andere facetten van ons leven.

Als we Tijd vinden, maken, en voelen maar er ook nog eens Vertrouwen in hebben, geven we onszelf al heel wat cadeau.

Laten we het dan ook als moeders, ook alleenstaande moeders, plusmoeders, wensmama’s, pleegmoeders, mantelzorgers… aan elkaar geven. Steun elkaar als het even tegen zit, met tijd en vertrouwen in jouw rugzak.

Tijd vinden, maken en voelen

De tijd doet haar werk. Altijd en overal. Dus we mogen daar op vertrouwen.

Ons leven is uniek, maar wel tijdelijk. Dat besef zet druk op de ketel. Vaak voelt Tijd in onze drukke wereld als een bedreiging, en associëren we het met een tekort. Omdat we aanvoelen dat er niet genoeg is. Of is het omdat we nog niet goed weten hoe we onze (Moeder)tijd kunnen faseren? En vertrouwen hebben in de tijd, in plaats van wantrouwen?

Om kinderen op te voeden in een maatschappij die vooral bezig is met veel werken, heb je ook nog voeling nodig met je eigen tijd in het hier en nu en die van je kinderen.

Tijd en vertrouwen zijn dus meer onzichtbare Moederdag cadeaus, maar voelbaar des te meer.

Als we als moeder in tijdsnood komen en opgejaagd raken met de zichtbare kant, het doen en de resultaten, vergeten we soms het essentiële: tijd en vertrouwen.

Jouw Moederschap en je kinderen hun kindertijd op een gezonde manier leren vertalen naar jouw dagelijks leven, dat is wat ik je toewens

Het mooie voor ons, moeders, is dat wanneer we eraan herinnerd worden, namelijk dat we echt aanvoelen dat er een tijd is voor alles, en dat alles net ook weer tijdelijk is, we gaan ontspannen. We kunnen ons verbinden met die tijdelijkheid, in ons leven als Moeder, als vrouw, als persoon met verlangens en dromen.

Dus laten we deze maand aan elkaar het cadeau doen van stilstaan bij onze hier en nu tijd en onze levensfases. Als moeders, als vrouwen, als mensen met een essentie.

Als je het gevoel hebt dat het leven te hectisch of net te saai is, als je kinderen zich niet gedragen zoals je wilt, als je in een rommelige gezinssituatie terechtkomt… Neem de tijd en voel, als het moet maanden aan een stuk. Loop er niet van weg, en ga op onderzoek uit. Met de tijd komt er sowieso weer een nieuwe fase aan.

Vertrouw

Behoud vertrouwen in de tijd die haar werk doet, en dat het hier en nu er nog meer toe doet. Kijk eens achterom, en je ziet dat de meeste tegenslagen voorbij zijn gegaan, tijdelijk waren of net een uitnodiging. Je evolueert tot iets beter of diepgaander.

Tijd en vertrouwen zijn geweldige troeven als het goed gaat, maar nog belangrijker als het dus niet zo goed gaat.

Er komen met de tijd sowieso grote zegeningen op ons pad, erna ook grote worstelingen, en sommige puzzels lijken eeuwig te duren voor ze zich oplossen. Ook bij ons.

Ik merk dat wanneer vertrouwen ontbreekt in de evolutie, in de tijd die haar werk sowieso doet, we de neiging hebben om meer controlerend, robotachtig te worden, minder respectvol naar onszelf toe en onvermijdelijk ook naar onze kinderen en partners.

Tegenslagen en obstakels in je Moederschap zijn essentieel voor je groei. Geef ze aandacht en probeer het niet op 1 2 3 op te lossen.

En als je op een gegeven moment je vertrouwen volledig verliest, vertrouw dan op de juiste mensen die achter je staan en reik uit.

Wensen dat dingen anders waren, wijzen en labelen is menselijk. Het kan even helpen. Ook proberen te achterhalen “waarom” of “hoe” is een grote stap, zelfs soms  noodzakelijk als het gaat om ouderschap.

Maar het accepteren dat waar je nu bent, is waar je moet zijn.

Zit je net in de lente van je rol als moeder, of recht door een moeilijke fase heen. Misschien zit je in een periode waarin jij of je gezinsleden zich neerslachtig voelen. Het is onderdeel van het leven, en als je ernaar luistert, en blijft luisteren, doet de tijd zijn werk.

Dus of je nu minder of meer thuis wilt zijn als mama, je kinderen meer of minder wilt zien, van werkplek wilt veranderen, meer in je dorp wilt bijdragen, een hobby wilt beginnen, in je tuin wilt zijn… Met of zonder je kinderen.

Maak verbinding met het hier en nu, dat van jou en je kindjes. En vertrouw op de waarde van jouw unieke verlangens. Dan vind je de capaciteit om in het hier en nu beslissingen te kunnen nemen.

Ik wens je de kracht om te leven in het Hier en Nu en het vertrouwen dat jij kan navigeren doorheen deze altijd veranderende tijden.

Gelukkige Moederdag!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.