vulkaan

Vrij spel in de natuur

Toen ik het fantastische boek Balanced and Barefoot uit had, wist ik dat onze kindjes er meer dan wel zouden bij varen vaker in de natuur te spelen.

Zowel voor de regulatie van energie, zogezegde hooggevoeligheid, emotionele ontwikkeling, kinderen hun fysieke kracht en creativiteit is vrij spel in de natuur een zegen.

Het belang van vrij spel in de natuur wordt grondig onderschat. Jonge kinderen worden op school vaak al de hele dag verteld wat ze moeten doen. Als ze na school nog eens een door volwassenen geleide hobby hebben (zoals hier vaak in Spanje) blijft er weinig tijd over voor echte ontlading, vrijheid en creativiteit.

Besef

We leven in een dorp vlak aan de bergen, en de kinderen gaan naar een “groene school”. Vreemd genoeg spelen de kindjes hier maar zelden samen in de bergen, of gaan ze met de klas naar het bos. Terwijl er zó veel mooie uitkomsten aan zijn verbonden.

Tijd dus om zelf het heft in handen te nemen. Het belang van vrij spel in de natuur is zo groot dat ik er echt iets wilde mee doen dit schooljaar. Een Whatsapp sturen naar de klasgroep was voldoende om een klein groepje op te richten.

Resultaat?

Een groeiende speelgroep op vrijdagnamiddag waar we na school naar het bos wandelen. Wat belangrijk is, is dat het geen hobby is die door volwassenen wordt geleid, maar dat de kinderen hun ding mogen doen.

We laten de kinderen gewoon vrij spelen, en als ouders blijven we nabij. Het resultaat is zalig.

De fantasie die ze de vrije loop kunnen laten gaan, het vrij rondlopen, de elementen die ze verzamelen en de aanvaarding van alle karakters samen. Na afloop, gaat iedereen voldaan naar huis, het weekend in. Met een verbinding met elkaar, en de natuur.

De toekomst

The planet is on fire. Our kids are feeling this. We are talking about our kids their existence in the future.

If we don’t have our children fall in love with nature, they’re going to have no motivation to save nature. We don’t have to go try to help the planet out of fear or guilt. We need to really protect the planet out of love. Daniel Siegel

Ik ben zó blij dat ik het initiatief heb genomen en zo die kleine groep van kinderen een betekenisvolle vrijdagnamiddag geef.

Hoe zien julie vrije namiddagen eruit? 

Heb je zin om ook een spelgroep op te richten? Ga ervoor, je vindt gegarandeerd ouders of opvoeders die hier ook zin in hebben.

Namaste!

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.