op bezoek bij een imker

Bijenweek! De afgelopen dagen ontdekte ik het IMMENS nut van bijen en hun intelligente manier van samenwerken. Wist je dat UNESCO de bij als het belangrijkste dier van onze biodiversiteit en planeet heeft verklaard? Lees verder.

De bij is een cruciaal levend wezen

Bee Business

Onze lieve bijen verzamelen constant nectar en pollen en bestuiven zo een groot deel van onze planten en bloemen. 90% van ’s werelds wildbloeiende planten en meer dan een derde van de vruchten, noten en zaden waarmee de mens zich voedt, zijn afkomstig van de bestuivingsactiviteit van bijen en andere bestuivende insecten.

Maar de bijen verdwijnen

Het bestaan ​​van bijen wordt bedreigd door menselijke activiteiten en de versnippering van leefgebieden, de ontwikkeling van intensieve monocultuurlandbouw, de afname van de resistentie van bijen tegen parasieten en het toenemend gebruik van pesticiden.

Dit zijn dezelfde oorzaken die de opkomst van een pandemie zoals COVID-19 bevorderen.

Dus ook de mens is bedreigd

Bestuiving is een fundamenteel proces voor het behoud van de biodiversiteit en het voortbestaan ​​van de mensheid.

Dit omdat de reproductie van wilde planten en dus de voedselzekerheid ervan afhankelijk zijn.

Wat is het belangrijkste?

Als we over bijen spreken, is honing of onze consumptie ervan zelfs niet de belangrijkste topic. Als we over bijen praten, is het de nood aan de bestuiving zelf voor de hele planeet.

Wat wij kunnen doen thuis

  • Respect voor de bijen begint van jongsaf. Beginnen met thuis het belang van de bij te waarderen is een prachtige start
  • Planten en bloemen kiezen in je tuin waar bijen zich aan kunnen voeden
  • Zo min mogelijk chemische producten gebruiken die de bijen en de rest van de dieren doden

Praktisch

Laten we de volgende generatie op deze planeet bewust opvoeden, en hen bewust maken van het belang van de bijen met een bijenweek.

1. Koop een bijenboek

Deze Nat Geo boekjes zijn perfect voor de leeftijd van Pau (bijna 5).

bijen kindjes

Soorten bijen

Er zijn wel meer dan 300 soorten bijen.

Voor Pau hou ik het bij solitaire bijen en sociale bijen die honing maken. Het verschil met een wesp is ook makkelijk te zien. Een wesp heeft geen haar, geen pollenmand op haar benen en eet insecten.

2. Teken of maak een bij thuis

Willey stands next to a massive mural on the barn roof of an organic farm in Lyons, Nebraska. He designed it to be visible to the crop duster pilots who flew by.
Bijen mural van Matthew Willey

De drie grootste lichaamsdelen van de bij zijn het hoofd, de borstkas en de buik. De bij heeft 6 benen die aan de borstkas hangen. De pollenmanden zijn ook duidelijk te zien op zijn benen.

 bij met pollenmand

3. Observeer bijen bij een imker

ecologische imker met honingbij

Een ecologische imker gebruikt geen chemische producten en behoudt dus de biodiversiteit voor en rond de bijen. Het is echt fascinerend om de bijen hun werking en structuur in het echt te kunnen observeren. Zoek een imker op bij jou in de buurt en ga er eens langs met je kinderen.

4. Plant bloemen of planten die bijen helpen

  • Honingsoorten: Rozemarijn, Tijm, Oregano, Paardebloem, Heide, Raap, Salie, Kool, Bezem, Witlof, Bramen, Munt, Zonnebloem, Boon, Kaasjeskruid, Saffraan, Venkel, Polyol
  • Bestuivende bloemen: Hazelnoot, Eik, Papaver, Hennep, Maïs, Roos, Pompoen, Meloen, Komkommer

5. Maak een lichaamscrème van bijenwas

  • ½ cup olijfolie
  • ¼ cup kokosnoot olie
  • ¼ cup bijenwas
  • 2 eetlepels shea boter

Smelt dit alles samen in een glazen kom, zoals een kikkererwten kom, die je in een kookpot met een beetje water zet. Zo smelt je de mix. Roer erin.

Eens gesmolten, voeg enkele druppels lavendel olie toe.

Giet de mengeling in confituur potjes, zet ze omgekeerd af te koelen en je hebt een natuurlijke body lotion.

De honingbij

honingbijen

Honingbijen zijn sociale wezens die samen in een bijenkorf leven. De honingbij heeft antennes op haar hoofd om te kunnen ruiken, proeven, voelen en zelfs de vorm van de honingraat te detecteren.

Er zijn drie soorten honingbijen in de bijenkorf

• De bijenkoningin
Zij is de grootste bij van de korf, die alle eieren legt. Ze begint het leven als een gewoon ei maar wordt geselecteerd om de koningin te zijn en eet ‘Royal Jelly’ –  afscheiding van de werkbijen.

• Veel werkerstersbijen
Dit zijn de honingbijen die allerlei jobs hebben. Ze gaan de nectar verzamelen om honing te maken. Ze bewaren en verzorgen het voedsel in de korf, maken speciale koninklijke gelei voor de bijenkoningin, maken schoon en bouwen de zeszijdige honingraat. Ze zijn de bewakers voor de bijenkorf, en produceren een speciale chemische stof die de rest van de korf waarschuwt als ze zich bedreigd voelen.

• Enkele mannelijke drones
Mannetjes met de belangrijkste taak is om met de koningin te paren.

Honing

Naast planten bestuiven, maken honingbijen in de lente en de zomer heerlijke honing voor zichzelf en voor ons. Elke werkbij verlaat de korf om nectar te zoeken. Nectar is een zoete vloeistof die wordt geproduceerd door bloemen. De nectar trekt insecten aan en als gevolg daarvan wordt de plant bestoven.

Bestuiving is de overdracht van stuifmeel van het mannelijke deel (helmknop) naar het vrouwelijke deel (stigma) in bloemen van dezelfde soort. Zo kan de plant zich voortplanten.

De werkbij zuigt de nectar op met zijn holle, stroachtige tong. De bij draagt ​​de nectar in een speciale maag, die alleen wordt gebruikt om de nectar te vervoeren. Dan gaat de bij honderden bloemen af, voordat ze terugkeert naar de korf. De bij verwijdert
het vloeibare honingmengsel uit zijn maag in de honingraat in de bijenkorf. Eens het water verdampt, verandert het mengsel in onze vertrouwde honing.

Veiligheid en bijen

Bijen zijn geen wespen en laten je in het algemeen met rust. Heb vertrouwen maar blijf stil, en sla nooit naar een bij.

Stel jezelf en je kind gerust. Dat helpt onze volgende generaties om voor de bijen op te komen en ze beter te leren kennen.

Honingbijen steken je als ze honger hebben en geïrriteerd zijn, maar in tegenstelling tot hommels steken ze maar één keer.
De beste manier om een ​​bijensteek te behandelen is met een koud kompres en een antihistaminicum te nemen. Pijnstillers zoals paracetamol zullen eventuele pijn verlichten. Zoek onmiddellijk medische hulp als je een allergische reactie hebt (rode keel, rood gezicht). Een lokale zwelling is niet noodzakelijk een allergische reactie.

Laat ons zeker weten hoe jullie bijenweek is verlopen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.