budget montessori
Zelf doen of kopen? Blijf trouw aan jezelf.

Montessori en geld

Een Montessori opvoeding thuis gaat niet om geld, of kwantiteit. Hoeveel je uitgeeft aan materiaal, leidt niet tot een “betere” opvoeding. Integendeel. Bewust omgaan met de interesses en een beperkte hoeveelheid aan materiaal dragen bij aan de ontwikkeling van je kindje. Hoe meer je stilstaat bij de essentie en de boodschappen die je wil meegeven aan je kinderen, hoe puurder.

Essentie van de opvoeding

Het einddoel van een Montessori opvoeding is een kind grootbrengen dat wil bijdragen aan de evolutie van de mensheid en maatschappij.

Het is belangrijk jezelf te zijn en te blijven als het op budget aankomt. Wie creatief is aangelegd, kan ook plezier hebben in het zelf maken van materiaal.

Wie voor Montessori thuis gaat, zal eerst minimaliseren en dan optimaliseren.

Minimaliseren

Het voelde voor ons enorm goed om al het onnodige (en vaak lawaaierig) speelgoed te kunnen weggeven en met een propere lei op vlak van speelgoed te beginnen.

Je gaat voor materialen die je kind doen stilstaan bij waar ze vandaan komen, zodat je kindje ook naar waarde kan schatten hoe iets wordt gemaakt. Snel, snel is niet duurzaam.

We kiezen nu zorgvuldig welk materiaal we kopen, en vragen meestal als er een verjaardag is om een bijdrage om een mooi Montessori item of ander speelgoed te kopen. 

Budget bij Montessori thuis

Montessori toepassen thuis hoeft dus écht niet veel te kosten. Je kan bijvoorbeeld een design Montessori bed kopen of je kan een DIY IKEA hack doen als je daar plezier aan beleeft. Wees vooral jezelf en aanwezig bij de bedroutine, daar draait het om.

Als je als opvoeder de filosofie snapt en een gidsende rol inneemt, snap je waar je kind nood aan heeft en klaar voor is. Het gaat er niet om dat je veel budget hebt om materiaal te verzamelen.

Mindset qua materiaal

  • Richt je thuisomgeving kindvriendelijk in : een kapstok op kindhoogte, een trapje in de keuken, etc. Begin met je kinderen te betrekken in het huishoudelijk werk.
  • Uit het Montessori materiaal kies je bewust wat je aankoopt of waar je kind interesse voor toont. 
  • Je koopt geen tablets, onnodig plastieken speelgoed, videogames of te veel kledij. 
  • Bij Ikea hebben ze enorm veel houten Montessori mogelijkheden zoals de kindertrap, de schildersezel enz.
  • Wees creatief als je dat leuk vindt: je kan ook zelf dingen maken en tweedehands kopen. 
simpel speelgoed
Eens je snapt wat het doel is van het speelgoed, kan je zelf ook alternatieven bedenken of variaties waar je kindje plezier aan beleeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.