Het is zover, het legendarische kruiptijdperk is aangebroken bij Aina. Wat nu? Weg met de planten op de koffietafel, weg met de mooie vaas, weg met ónze vrijheid? 

Help, mijn baby kruipt.

In een Montessori omgeving begrens je je kindje zo weinig mogelijk. Dus inderdaad, Aina kruipt vrij rond in haar kamer, en in de living. Er is geen park, geen reisbed, en we zetten haar zo weinig mogelijk tijd in maxicosi’s, wippers of allerlei begrenzende zitjes.

Zo natuurlijk mogelijk” is Maria haar motto.

Montessori baby Aina 7 tot 9 maanden

Kruipen en Montessori, hoe gaat het in zijn werk?

Ook bij kruipen geldt de vuistregel : geef je kindje zo veel mogelijk autonomie (binnen bepaalde grenzen).

Waarom?

  • Voor het zelfvertrouwen dat daaruit voort komt
  • Om de capaciteit om de omgeving te absorberen te benutten
  • Uit respect voor de persoon die ze aan het worden zijn

Het voldaan gevoel wanneer Aina van A naar B geraakt en haar groeiend concentratievermogen op de omgeving, geven haar  de motivatie om verder aan zichzelf te werken.

Lees hier meer over waarom autonomie belangrijk is in een Montessori opvoeding.

Het is geen sprint

Aina haar interesse om zich zelfstandig te leren bewegen is een natuurlijke, aangeboren interesse. Door veel op de buik te liggen als pasgeborene, heeft ze haar eigen lichaam getraind om te kunnen leren kruipen.

Kruipen is iets wat je als opvoeder faciliteert, en niet forceert.

Ze vindt het zélf super om op ontdekking te gaan in haar omgeving.

We geven Aina de rust en het recht om zich op haar eigen tempo te ontwikkelen, zonder artificieel gepush of joelende fans aan de zijlijn. Kijk toe en geniet!

Wat verandert er nu Aina kruipt?

  • Vloermatten to the rescue
    Een ideale oplossing zodat de kruipomgeving zacht is. Deze bijvoorbeeld van Skip Hop is neutraal van kleur en toch mooi.
  • Babyproofen kamers 
    Zien we iets in de living op kruipniveau dat gevaarlijk, oninteressant of onnuttig is? Weg ermee. Er slingeren geen nutteloze objecten rond in huis. Dit heet een Ja Omgeving. Lees er in dit artikel meer over.
  • Comfortabele kledij
    Stel je voor dat je zelf opnieuw leert rondkruipen, welke kledij kies je dan? Maria Montessori wist 100 jaar geleden al dat Comfy the New Cool is. Wanneer je leert kruipen is het gewoon belangrijk dat je niet wordt afgeremd.
  • We zetten de Pikler triangel klaar
    Dit is een aantrekkelijk klimrek, een uitnodiging voor het moment dat Aina zich wil leren optrekken. Pau vindt dit ook zalig en toont Aina hoe het kan.

Pikler triangel

Het vergt voorbereiding om je baby de hele ruimte te geven. Maar eens de kamers veilig zijn, heb je meteen het voordeel dat je baby weinig gefrustreerd is en volop op zichzelf en de omgeving concentreert.

Waar liggen de grenzen dan bij Montessori?

Mag Aina dan overal aankomen en kruipen? Uiteraard niet, jij bent en blijft de gids. Ontdek hier eventuele misverstanden rond grenzen stellen.

Heb je zelf leuke tips rond kruipen of zit je met twijfels en vragen? Laat zeker een berichtje hieronder na.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.