met de step naar zee

Aina is duidelijk op weg naar de twee jaar. Op deze pagina lees je meer over haar evolutie deze periode, de onvermijdelijke driftbuien en hoe wij ermee omgaan. Hieronder vind je de materialen waar ze het meest plezier aan heeft op dit moment.

Top Montessori speelgoed 20 tot 22 maanden maanden

1. Kralen maken

Montessori fijne motoriek

Het is fijn om Aina gefocust en geconcentreerd bezig te zien met de kralenkrans. Deze kralenactiviteit maakt Aina rustig. Het is simpel : ze neemt de veter en steekt de kraal erdoor. Dat op zich vergt al heel wat moeite, maar het ligt perfect binnen de mogelijkheid.

Bekijk hier hoe Aina kralen maakt, 21 maanden.

Ze is tevreden na afloop, en begint ook graag opnieuw. Ik leg het op het houten Montessori plankje als presentatie, en als ze klaar is (of niet meer constructief of ludiek speelt), leggen we het kalm terug op zijn plek in de speelkast.

Waar te vinden?

  • We kochten deze kralen tweedehands
  • Je kan deze hier bij Bol.com ook vinden van Melissa & Doug

2. Boeken

Montessori boek peuter
Het dierenrijk is Aina haar favoriete omgeving.

Aina oefent haar woordenschat volop in deze periode. Bij Montessori komt er geen fantasie aan te pas tot 6 jaar. We ordenen de wereld. Sommige van haar boeken zijn geïllustreerd en andere met realistische tekeningen. Ze wijst de woorden aan die ze kent.

De populaire woorden? Koe, poes, JA, NEE, hond, bal, banaan, kaka (no surprise), bad, jas, PAUUU, papa, Mima, mes, masker, auto, Oh Dear…

Sommige woorden komen er voor de helft uit, andere al helemaal.

Waar te vinden?

3. Voetbal

voetbal

Uren buiten spelen. Ideaal… Aina en Pau zijn kinderen die van voetbal houden. Bied de voetbal dus enkel aan als je kind er ook effectief plezier aan heeft! Uren buiten spelen is universeel…

4. Vormenhuis

vormenhuis

Na lang oefenen met andere materialen, is de tijd rijp voor deze zes vormen. De ster is de vorm waar Aina nu het langste aan werkt. Ze heeft er intussen het geduld voor.

vormen speelgoed peuter
Deze houten IKEA doos ging er aan vooraf

Leuk om de evolutie te zien. Meer dan 6 vormen zou ik op dit moment nog niet aanbieden.

Waar te vinden?

  • Deze doos heeft vier vormen en is heel rustig vormgegeven.
  • Deze doos heeft al vijf vormen, ideaal voor deze periode.

5. Pikler driehoek

pikler klimrek montessori

Het Pikler klimrek blijft ongelooflijk materiaal. Ik vermeld de Pikler driehoek en het klimmateriaal maar al te graag want het is zowel voor Pau als Aina al zo lang een plezier.

pikler driehoek montessori

Je kan de materialen zelfs ook buiten gebruiken, nu de lente eraan komt.

emmi pikler klimrek montessori
Dit is een buitenspeeltuin in het Ciutadella Park in Barcelona, echt zalig!

Waar te vinden?

  • Deze Pikler driehoek bij Bol.com, of probeer er een tweedehands te vinden.

6. Koken en huishouden

terrific two

De huiselijke omgeving op maat van je peuter. Een gouden raad om driftbuien te verminderen en om je kind tegemoet te komen in het constante gevoel van machteloosheid.

mee werken
Concentratie in de keuken

De Temperamentvolle Twee komen eraan, ook hier is dat niet altijd een pretje. Aina haar frustraties verminderen aanzienlijk als ik haar uitnodig om mee te helpen koken. Constructief meewerken schenkt haar voldoening. De quiche deeg uitrollen, eitjes kloppen, roeren, pannenkoeken beslag maken etc.

peuter Montessori in de keuken
En achteraf… Opkuisen maar!
kuisen in huis Montessori
Op naar de Teamwork Two’s!

7. Pia Pia Piano

 houten piano kinderen

Ik heb voor mezelf een klein keyboard gekocht, en ik kon het niet laten ook een kleine piano in huis te zetten voor Pau en Aina. Ze beleven er plezier aan.

kleine houten piano

Waar te vinden?

  • Ik heb dit tweedehands gevonden,
  • En je vindt er ook op Bol.com

8. Steppen maar!

met de step naar zee

De buitenlucht. YES! Ook ik haal adem buiten. Doordat de Temperementvolle Twee eraan komen, voel ik dat Aina er enorm deugd heeft om dagelijks voldoende uren buiten te spelen. Ze had haar step al enkele maanden, maar telkens we hem probeerden, bleek toch dat ze er nog niet klaar voor was.

step voor peuter met drie wielen

Deze periode heeft ze het steppen zelf onder de knie gekregen en geniet ze er van.

step voor peuter
Behalve vooruit te steppen, wil ze soms ook de step uitvoerig naar voren en naar achteren duwen.

We laten haar en haar onderzoekend brein hun gang gaan.

Het belangrijke is dat de step drie wielen heeft, hij laag genoeg is en kan meegroeien.

Waar te vinden?

  • We hebben deze step en helm bij Decathlon gekocht.
  • Je vindt er evengoed een online.

9. Meer vormen

vormenpuzzel montessori speelgoed 21 maanden

Deze vormenpuzzel en de trein met vormen zijn ook goeie oefeningen voor de fijne motoriek. De vormen zelf ordenen doet Aina nog weining, maar sowieso oefent ze op haar motoriek.

trein met vormen melissa doug peuter

Waar te vinden?

10. Symbolisch spel

voor de poppen zorgen symbolisch spel

Symbolisch spel en Montessori? Bij Montessori komen er strikt gezien geen poppen, fantasie of symbolisch spel aan bod. Maria Montessori verkiest om materialen waar een leeropportuniteit in zit voor te stellen, en om deel te nemen aan het echte leven.

Zo is een speelkeuken bijvoorbeeld niet zo effectief als je peuter op een veilige troon zetten en hen laten meewerken in de echte keuken : groenten wassen, met een simpel mes werken, roeren etc.

Maar de therapeutische waarde van symbolisch spel wordt meer en meer erkend. Moest Maria Montessori vandaag leven, zou er naar mijn inschatting ruimte zijn voor symbolisch spel, in het totaalpakket.

symboisch spel voor peuter van 2 jaar

Aina is echt gek op haar pop en de poppenkar. Ook als we in de ludotheek in het dorp gaan spelen, gaat ze meteen naar de poppen. Als we Aina haar neus moeten spoelen, kuisen we nadien ook de neus van de pop en spelen we het na. Dat werkt echt geruststellend keer op keer.

Ook Pau vindt het fijn om ermee te spelen.

Het is een goed idee om poppen in verschillende huidskleuren aan te bieden, zodat je kindje begrijpt en snapt dat er verschillende huidskleuren bestaan.

Waar te vinden?

11. Kaartjes met woorden van HEADU

Flashcards zijn kaartjes met tekeningen of foto’s op. En … ik ben eigenlijk geen fan van FlashCards. Waarom? Omdat het nogal drammerig, wanhopig en geforceerd lijkt om je kind woorden te laten opzeggen. Alsof ze niet natuurlijk een pak woorden leren.

flashcards montessori

Waarom dan toch? Aina zit in een gevoelige periode voor taal. Ze begon zelf heel enthousiast woorden aan te wijzen, in huis en overal waar ze komt. Ze wil écht leren en oefenen op haar woorden. Ze is enthousiast als ze een woord herkent.

Vandaar toch een doos met Flash Cards. Ik zou dit enkel aanbieden als je merkt dat je peuter er plezier aan heeft woorden te benoemen, en geen druk leggen. Idealiter heb je ook materialen bij die uit het echte leven komen om ernaast te leggen. Bijvoorbeeld een foto van een banaan met een echte banaan ernaast.

En vooral belangrijk om geen druk te leggen. We bereiden ons niet voor voor een examen. Vraag dus niet: “Wat is dit of dat woord?”. “Zeg eens”…Dat is niet respectvol als je peuter het woord nog niet kent. We vertrouwen op hun ambitie om te leren, op hun nieuwsgierigheid. Hen opvragen maakt hen onzeker en is dus niet zo respectvol. Toon hen gewoon de kaart, geef de kans om het woord te zeggen, of zeg het luidop zodat je kindje het van jou hoort.

Waar te vinden?

  • Deze flash cards van HEADU vond Dan in Engeland,
  • Bol.com verkoopt het merk ook.

Samenvatting

De materialen waarmee Aina speelt, evolueren met haar leeftijd en brengen haar rust en concentratie. Maar de allergrootste uitdaging ligt nu in de manier waarop we omgaan met de Temperamentvolle Twee en haar liefdevol ondersteunen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.